With its recently-completed Newry House renovation, Australia’s Austin Maynard Architects has performed what it likens to “architectural keyhole surgery” to turn the cramped and dark center of a Melbourne terraced house into a light-filled heart of the home.

The firm also improved its energy efficiency along the way with additions that include a Tesla Powerwall.Newry House serves as home to a family of four and measures 129 sq m (1,388 sq ft), though the renovation only concerned an area of 93 sq m (1,000 sq ft). It had already undergone a renovation in the 1990s to an upper floor and, since the budget was tight, the firm focused its efforts on overhauling the areas deemed essential.Apart from new carpets and joinery in all three bedrooms, the front and the back parts of the house remain largely untouched,” explains Austin Maynard Architects.

“The ‘rotten’ middle section of the house was gutted, including the old timber floor, replaced by a thermally efficient, hydronically heated, concrete slab. A wall that once separated the kitchen from one of the smallest, darkest, bleakest dining rooms to ever exist, was also removed, opening up the kitchen/living dining space. The ceiling, and above it a leaky roof deck outside the main bedroom, was also demolished and a large pitched glass roof with sliding awnings installed.”

 

 

READ MORE

 

 

 

Share