Brief

Graux & Baeyens Architecten has designed a concrete home with asymmetrical canopies alongside a canal in Belgium. “While the concrete construction is no less imposing than the ships that slowly pass by on the canal, the openings give the whole a human scale,” the firm said.

 

Insight

In order to ensure privacy and a sense of security, each storey is set back in relation to the one below with the angle of each shifted slightly.

‘This fan-like movement inward also creates a playful effect that counters the monolithic appearance of the nine-meter-high building,’ says graux & baeyens architecten, a firm led by basile graux and koen baeyens.‘at the same time, the fan shape is intended to cast as little shadow as possible on the neighbors.’

The architects add that the concrete from which the house is built also forms the supporting structure — thus making it possible for the opening movement of the façades to be continued internally. the concrete wedge at ground level serves as a carport, while hiding the entrance of the house from passersby. welcoming access is provided via a large, pivo

The architects add that the concrete from which the house is built also forms the supporting structure — thus making it possible for the opening movement of the façades to be continued internally. the concrete wedge at ground level serves as a carport, while hiding the entrance of the house from passersby. welcoming access is provided via a large, pivoting door. located in the concrete core of the house, a centrally positioned staircase connects the entire home.

 

READ MORE
Share
Top