Brief 

BIG has been commissioned to design a new student center for Johns Hopkins University, in Baltimore, Maryland. Named The Village, it’s conceived as an oversized living room and will feature a timber structure and a roof covered in solar panels.

 

Insight

Following an architecture competition, Bjarke Ingels Group (BIG) has been commissioned to design a new student center for Johns Hopkins University, in Baltimore, Maryland. Named The Village, it’s conceived as an oversized living room and will consist of a timber structure and feature a roof that’s covered in solar panels.

The Village (aka The Hopkins Student Center) will be located near an existing open space on the Johns Hopkins campus and is designed to improve access between the wider campus and the neighboring Charles Village community. It will measure roughly 150,000 sq ft (14,000 sq m) and include spaces for relaxation and socialization, as well as creative and performing arts spaces, student resources, lounges, a digital media center, a performance space, and a dining hall that connects to a new plaza.

“The facility will satisfy the long-acknowledged need for a true non-academic gathering spot on the university’s Homewood campus in Baltimore, Maryland,” explains BIG. “The Village is conceived as a central living room surrounded by a collection of spaces tailored to the needs of the Hopkins community. The building negotiates the sloping grade of the site to allow direct entry from all four levels of the building, while maintaining a friendly human scale and providing several accessible routes across the site.

Arriving on Charles Street, students and visitors are greeted by an open building facade with dining areas spilling out onto a sun-splashed plaza. The entrance of The Village opens into a cascading interior landscape of dining, performance, lounging, and socializing.”

READ MORE

 

Share