Brief 

Maan Architecture Studio designed a concrete home in Iran to resemble a fortress. The Ayenevarzan House relies on voids to allow in natural light and create visual connections between floors.

 

Insight

MAAN architecture studio presents its ayenevarzan house as a monumental concrete dwelling along a sloping site in iran.

The new project marks the permanent residence of a young couple with a unique background in art and culture. the monolithic construction occupies the outskirts of the village at the threshold of a region of untouched nature. to create a sense of safety while celebrating the natural surroundings, the house is defined by its introverted design which maintains sunlit and scenic views across the area’s alborz mountains.

iranian studio MAAN sculpts its monolithic 'ayenevarzan house' of solids and voids

SOLIDS AND VOIDS

informed by the boundaries of the site, the team at MAAN architecture studio organizes the house into three functional layers. two axes in either direction create a recessed layer of windows, skylights, and corridors. this strategy minimized the visibility of the interior spaces from the outside and maximized the exposure to daylight and views to the surrounding landscape.

the role of these two axes goes beyond providing daylight and view. horizontally, two axes were defined between the three functional layers of the design. transparency is the main feature of these axis which made the whole building observable and controllable.

the intersection of these interior axes take shape as vertical voids which create a visual connection between the floors of the house. this condition creates an open interior with many cross-views — enhancing the atmosphere of ‘safety and control’ which the client desired.

 

READ MORE

Share
Top