Brief

Laing O’Rourke used precast concrete for the platforms and angled ceiling panels of the Liverpool Street Elizabeth Station in London. The contractor said precast concrete shaved six months off the train station’s construction time.

 

Insight

Threaded into the urban fabric of the City of London, Liverpool Street Elizabeth line station provided unique challenges to the teams working on its construction.

Built by Laing O’Rourke, the station was transferred to Transport for London (TfL) last week.Work was running six months behind schedule due to tunnelling delays, but the Laing O’Rourke team were able to recover this time using offsite solutions and a design for manufacture and assembly (DfMA) approach.

 

This enabled 17 months’ programme activity to be completed in 11 months.Laing O’Rourke operations director Steve Jones explained: “We were looking to recover programme time and have fewer men below ground.“If one station doesn’t allow the railway to be built that’s a critical delay.”

The grooved and angled ceilings in both ticket halls were formed from pre-cast panels, manufactured at Laing O’Rourke’s Centre of Excellence for Modern Construction (CEMC) in Nottinghamshire. Instead of a flat ceiling, these create a greater sense of space and movement and resemble the pinstripes often seen in the suits of City workers.

 

READ MORE

Share