Situated in a satellite city near taipei, taiwan, the ‘sharing space’ building by arcadian design is a public cultural domain for the local community.

the site has an irregular shape, and the overall layout strategy applies the concept of the ‘urban infill’ theory. after completing the requirements by the local building code, the plan was conformed to the existing terrain and was shaped as a polygon concrete volume with diverse angles.The three-floor ‘sharing space’ by arcadian design consists of a catering and recreation area on the ground floor, an artwork gallery on the first floor, and an exhibition area for life style on the second floor.

the main facade is a solid thick wall with no openings, except for a low-profile entrance at the southwest corner where the volume was raised by a single column.Sufficient lighting and ventilation are ensured by forming a trapezoid central courtyard which connects the first and the second floor. on the first floor, the courtyard is surrounded by the interior of the artwork gallery. the courtyard extends upwards to the outdoor space on the second floor, allowing the sunlight to enter from the top of the building.

n front of the building, there is a busy main street, while at the back, there is a garden with abundant greenery. with this in mind, the architects followed a ‘solid front vs. void back’ approach in their design. in other words, they created a clean, solid wall at the front to maintain the continuity of the urban context, while by rising the height of interior space at the backside, they aimed to enhance the interaction with the rear garden. the integration of the vertical and horizontal circulations, as well as the relationship between first and second floors encourage visitors to encircle, cross, and interact with the interior and exterior spaces alternatively

 

 

READ MORE

 

 

Share